שימוש ברחפנים בפעולות חיפוש והצלה

רחפנים הפכו בשנים האחרונות לכלים חשובים יותר ויותר בתחום פעולות החיפוש וההצלה. ככלי טיס בלתי מאוישים (מל"טים), מל"טים מציעים רמה חסרת תקדים של יעילות ודיוק באיתור וחילוץ של אנשים שאבדו, תקועים או זקוקים בכל דרך אחרת לסיוע. מזל"טים יכולים לכסות שטחים גדולים במהירות, מה שמאפשר זמני חיפוש מהירים יותר, והיכולת שלהם ללכוד צילומי אוויר מעניקה למחפשים שכבה נוספת של מידע שיכולה לעזור להם לאתר במהירות נעדרים. מל"טים מציעים גם פוטנציאל לבטיחות משופרת עבור צוותי חיפוש והצלה, שכן ניתן להשתמש בהם כדי לחקור אזורים מסוכנים מבלי להעמיד את הצוות בפני נזק. עם היתרונות הללו, מזל"טים הופכים במהירות לכלי שלא יסולא בפז עבור פעולות חיפוש והצלה ברחבי העולם.

מה זה מזל"ט?

מל"טים הם בעצם מטוסים הנשלטים מרחוק. אמנם ניתן להפעיל אותם עם אדם בקרבת מקום ועל הקרקע, או אפילו באמצעות לוויין, אבל רוב הזמן הם נשלטים מרחוק ללא איש על הסיפון. המשמעות היא שמפעיל המל"ט אינו נמצא פיזית באותו מקום כמו המכונה, אלא רואה את אותו הדבר דרך מצלמה המותקנת על הרכב, בדרך כלל בנקודת תצפית גבוהה יותר. עם הציוד המתאים, רחפנים יכולים לשמש למגוון משימות, כמו בדיקת מבנה לאיתור נזקים מבניים ובדיקת גידולים לאיתור מחלות, אם להזכיר כמה. רחפנים משמשים גם לפעולות חיפוש והצלה, כפי שנראה בהמשך.

יתרונות השימוש ברחפנים לחיפוש והצלה

היכולת לכסות שטחים גדולים במהירות ולאסוף תמונות אוויר באיכות גבוהה, יחד עם חיישנים מתקדמים, מאפשרת לרחפנים להוות תוספת שימושית לפעולות חיפוש והצלה. רחפנים מסוגלים לאסוף את סוג הנתונים והתמונות שצוותי חיפוש אנושיים אינם יכולים בשל הצורך בתצפית אנושית ישירה. זה מאפשר חיפוש מהיר ויסודי יותר, מאריך את הזמן שבו ניתן למצוא נעדר תוך צמצום הסיכון למחפשים עצמם. בנוסף, היכולת של מזל"ט לכסות שטחים גדולים הופכת אותו גם לכלי יעיל יותר לאיסוף מידע, ומאפשרת לפחות כוח אדם לכסות את אותו אזור. עם זאת, בהתאם למשימה, היכולת של מזל"ט לכסות שטחים גדולים יכולה גם להוות מגבלה. לדוגמה, רחפן עשוי לכסות שטח גדול במהירות ובגובה רב, אך אם השטח קטן יחסית ונמוך לקרקע, רחפן קרקעי עשוי להיות פתרון יעיל יותר.

כיצד נעשה שימוש ברחפנים בפעולות חיפוש והצלה

כפי שראינו, מל"טים מתאימים במיוחד לפעולות חיפוש והצלה מכיוון שהם מספקים רמת יעילות ודיוק שאינה אפשרית עם צוותי חיפוש אנושיים. עם זאת בחשבון, חיפוש והצלה של מזל"טים הופכים נפוצים יותר. לדוגמה, בארצות הברית, ארגוני חיפוש והצלה רבים החלו להשתמש ברחפנים כדי להגביר את פעולות החיפוש וההצלה שלהם. יתר על כן, כמה סוכנויות לתגובה לאסון משתמשות גם ברחפנים כדי לסייע בפעולות החיפוש וההצלה שלהן. לדוגמה, בקנדה נעשה שימוש ברחפן כדי לסייע בחילוץ ילד שנלכד בבאר. זוהי רק דגימה קטנה של אופן השימוש ברחפנים בפעולות חיפוש והצלה. לשימוש ברחפנים בפעולות חיפוש והצלה יש מספר יתרונות פוטנציאליים נוספים, כמו שיפור הבטיחות לצוותי חיפוש והצלה, כפי שנראה בהמשך.

סוגי רחפנים המשמשים לפעולות חיפוש והצלה

מל"טים משמשים לרוב לפעולות חיפוש והצלה בצורה של מטוסים בעלי כנף קבועה. בעוד שמל"טים יכולים להיות קטנים יחסית, רובם גדולים יחסית, כלומר רבים מהיתרונות של השימוש בהם לחיפוש והצלה אינם זמינים עם מל"טים קטנים יותר. לדוגמה, כטב"ם קטן עשוי לכסות שטח גדול במהירות, אך עשוי להיות קשה לתמרן במקומות צרים ויתכן שיתקשה לבדוק אזורים כמו עצים ומבנים, שלעיתים קרובות הם המוקד של משימות חיפוש והצלה. בנוסף, כמות הנתונים שמזל"ט קטן יכול לאסוף מוגבלת, מה שהופך אותו לפחות שימושי כשמדובר בנתונים חזותיים. עם זאת, למל"טים גדולים עם כנפיים קבועות יש בדרך כלל מצלמות שיכולות לאסוף תמונות באיכות גבוהה וחיישנים שניתן להשתמש בהם כדי לאסוף נתונים על תנאי הסביבה, כמו טמפרטורה, לחות ולחץ.

רחפנים מצוידים בתכונות מיוחדות לחיפוש והצלה

כפי שראינו, מזל"טים מספקים רמת יעילות ודיוק שאינה אפשרית עם צוותי חיפוש אנושיים. הדבר נובע במידה רבה משימוש בחיישנים וחיישנים מתקדמים האוספים נתונים באיכות גבוהה. ככזה, מל"טים המצוידים בתכונות מיוחדות לחיפוש והצלה הם מחזה נפוץ. מל"טים אלה מכונים לעתים קרובות מל"טים התומכים ב-SAR וכוללים סוגים רבים ושונים של מטוסים, כמו משושה ואוקטוקופטר, כמו גם מטוסים בעלי כנף קבועה. חלק מהמל"טים התומכים ב-SAR מסוגלים לאסוף נתונים באיכות גבוהה כגון טמפרטורה, לחץ ולחות, שיכולים להיות שימושיים מאוד עבור פעולות חיפוש והצלה מכיוון שהם מאפשרים זיהוי של ניצולים באזורים כמו מבנים שקרסו ומערות תת-קרקעיות.

דוגמאות לרחפנים המשמשים לפעולות חיפוש והצלה מוצלחות

כפי שראינו, חיפוש והצלה של מזל"טים הופכים נפוצים יותר, במיוחד בארצות הברית וקנדה. עם זאת, זה עדיין תחום חדש יחסית, וישנן דוגמאות רבות לשימוש מוצלח ברחפנים בפעולות חיפוש והצלה ברחבי העולם. לדוגמה, באיטליה נעשה שימוש ברחפנים כדי לסייע בחילוץ אנשים שנלכדו במבנים שקרסו. בהודו נעשה שימוש ברחפנים כדי לסייע בהצלת חיים במהלך שיטפונות מונסון. באוסטרליה נעשה שימוש ברחפנים כדי לסייע בשיקום גופות של אנשים שנעלמו לאחר תאונות שייט. ו בארצות הברית נעשה שימוש ברחפנים כדי לסייע בהצלת מטפסים שנלכדו במפולת שלגים בקולורדו וכדי לעזור לשחזר את גופותיהם של אנשים שנפלו לתוך מחצבה בניו יורק. זוהי רק דגימה קטנה של דוגמאות לפעולות חיפוש והצלה מוצלחות של מזל"טים ברחבי העולם.

תקנות ושיקולים משפטיים לפעולות חיפוש והצלה של מזל"טים

כמו בכל מטוס נשלט מרחוק, פעולות חיפוש והצלה של מזל"טים כפופות לתקנות ה-FAA וצריכות להתנהל מתחת לגובה של 400 רגל. בנוסף, פעולות חיפוש והצלה של מזל"ט צריכות לשמש רק צוותי חיפוש והצלה מוסמכים, אשר צריכים להיות מאושרים על ידי הארגון האחראי על החיפוש. במקרים רבים, זו תהיה המשטרה המקומית או מכבי האש, אבל זה יכול להיות גם צוותי חיפוש והצלה פרטיים או גורמים אחרים. כדי להבטיח את הבטיחות של פעולות רחפן, המפעיל צריך תמיד להיות בשליטה ישירה על המל"ט ולפעול לפי כל התקנות המתאימות ל-10 מטרי מייל.